Skip to main content

EON-elementer for garasje og bod

EON Element garasje er et enkelt byggesett, bestående av elementer som er 30 eller 60 cm brede.

Elementene har en høyde på 30-60-90-120-150-180-210-240 eller 270cm. Elementene består av reisverk og vindsperre med påsatt vertikal lekt klargjort for liggende kledning. Elementene boltes sammen og danner en sterk vegg. Dersom du ønsker å ha boden/garasjen 30 eller 60 cm lenger så legges til et element og en takstol.

Elementene kan lett demonteres og ombrukes.

EON Garasje og Bod elementer

Elementene har følgende størrelse.

  • Bredde: 30 eller 60 cm.
  • Høyde : 30,60,90,120,150,180,210,240 og 270cm
  • Tykkelse : 98mm + 48 mm lekt. 

EON garasje og bod elementene boltes sammen i forborede hull og danner en komplett vegg.

Elementet består av reisverk i tre, vindsperre og vertikale lekter, klar for utvendig og innvedig kledning.  

Dersom du skal ha stående kledning så settes det horisontale lekter på yttersiden av lektene. 

Hjørner

Det enkleste med hjørner er å bruke 2 stk. konstruksjonstrevirke 48×98 (2*4 toms ) med påsatt 36×48 vertikal lekter. Disse skrues sammen med montasjeskruer.

Slik monterer du

Elementene settes opp på en bunnsville som er boltet fast til underlaget. Elementene boltes da til bunnsvillen og til hverandre. På toppen av elementene sette en toppsville med takstolene oppå.

Bunnsvillen må være rett, dersom den er skjev så passer ikke boltene i forhånds borede hullene.

Normalt begynner en i et hjørne med et element på hver side av hjørnet, slik at du får en «L». Deretter montere du opp 3-4 element på hvert siden av hjørne og retter disse opp.

Det er lettes å bruke montasje skruer når en montere elementer for å så bolte elementene sammen i ettertid.

Kryssavstivning

Alle bygg må kryssavstives. Du kryssavstiver garasjen enten med å sette opp en kryssfiner eller OBS plate (bredde :120 cm) på hver vegg, eller å bruke EON’s kryssavstivnings bånd.

Isolasjon

Dersom du ønsker å få en isolert vegg, så er det plass for 10 cm isolasjon. Dersom du ønsker 15cm isolerte vegger så så settes det opp en 48mm lekt på innsiden av elementene. 

Utvendig kledning

Elementene har vertikal lekt som kan brukes til å feste utvendig kledningen til. Dersom du skal ha stående kledning må det benyttes lekter utenpå eksisterende lekter.

Innvendig kledning

Dersom du ønsker, så kan du sette på kledning/plater rett på reisverket på innsiden av boden/garasjen.

Vinduer/dører

For vinduer og dører i veggen så bygger du med EON elementene rundt åpningen du trenger. Dersom du skal ha vinduer/dører som har en større bredde enn 60 cm så må du legge en liggende drager (limtre) over åpningen i veggen. Denne drageren skal ha vertikal støtte ned til bunnsvillen. Dette kan være et EON element eller 48×98 konstruksjonstrevirke. Dersom du benytter deg av annet en EON element så må dette beregnes.

Bygg Enkelt

Byggenkelt har i samarbeid med EON tatt frem en rekke forskjellige garasjer/boder. På byggenkelt.no kan du kjøpe ferdig tegninger med stykkliste, dette gjør det hele mye enklere.

#byggenkelt #EONelement #garasje #bod #DIY